Gå til innhold
Historien til Hotel Continental

Booking

Sjekk tilgjenglighet

Den unike historien

Hotel Continentals historie er som et gammeldags eventyr - om fattigmannsbarna som gjennom sine evner skapte et monument som vil leve i mange, mange år. I dag, med fjerde generasjon som eier og konsernsjef, er Hotel Continental et av Norges beste femstjerners hotell og et kvalitetsbegrep i reiselivet. 

Det begynte i 1860 med svenskfødte Caroline Boman. I stedet for å emigrere til Amerika som så mange andre krysset hun grensen til Norge og Christiania i 1887. Fire år senere giftet hun seg med Christian Hansen, en Oslogutt som også var fra fattigslige kår. Begge jobbet på Grand Hotel i Oslo, Christian som kelner og Caroline som kokke.

Teatret og vertshuset

I 1899 åpnet Nationaltheatret, og i desember 1900 åpnet Hotel Continental/ Theatercaféen vis-á-vis teateret og helt sentralt i Oslo. Det tok ikke lang tid før det ble sagt på folkemunne: ”Først kom theatret, derefter kom vertshuset”. Hotellet var eid av et bryggeri, og ble med vekslende hell drevet av fire ulike leietakere. I 1909 overtok Caroline og Christian Boman Hansen leieavtalen, og etter kun tre års drift hadde de anledning til å kjøpe Hotel Continental av bryggeriet.

Neste generasjon tar over

Christian Boman Hansen døde i 1915, og Caroline drev hotellet videre uten mannen. Deres sønn Arne hadde emigrert til Amerika for å utdanne seg. Han tok både hotellfagsutdannelse, en Bachelor of Science og en økonomisk utdannelse ved Harvard Business School. Arne hadde giftet seg med den amerikanske piken Grace og de fikk datteren Ellen i 1921.

Da servitørene i Theatercaféen organiserte seg til et ”opprør”, kalte Caroline hjem Arne for støtte og hjelp. Arne kom tilbake til Norge i 1927 med sin familie og ble sin mors kompanjong. Det var nok ingen lett avgjørelse for Arne å komme tilbake. Han forlot en god stilling i et land han var blitt glad i.

Ekspansjon

Arne innså at den eneste muligheten for Hotel Continental til å overleve var ekspansjon. Han kjøpte raskt de to naboeiendommene for kr. 1.450.000, og etter dette eide bedriften hele kvartalet. Det nye bygget stod endelig ferdig i 1932, og her fikk man 76 nye hotellværelser - alle med eget bad.

I det nye bygget ble også lobbybaren Dagligstuen innredet, samt en selskapsavdeling. Samtidig flyttet de hotellets hovedinngang fra hjørnet ved Theatercaféen til der den er i dag. I mellomtiden hadde børskrakk og dårlig likviditet kastet mørke skygger over ekspansjonsplanene. Det var fru Boman Hansens solide renommé og tilliten til den over 70 år gamle damen som fikk bankene til å stille opp til slutt, slik at bygget kunne ferdigstilles.

Tredje generasjon

Da Arne døde uventet i april 1953, overtok hans datter Ellen driften. Hun hadde jobbet ved hotellet siden 1945 og tatt hotellfagbrevene ved Hotel Continental. Men til tross for at hun var kjent med huset, var det i sjokk og i sorg hun over natten måtte overta ansvaret etter sin far.

Hennes første prosjekt ble å ferdigstille Arnes drøm. Han hadde lenge ønsket å bygge en stor amerikansk kafeteria på den siste delen av Continentalkvartalet. 17. mai 1953 var Paviliongen en realitet; en kafeteria med plass til 250 gjester, og en suksess fra første dag. I 1955 giftet Ellen seg med Caspar Brochmann, og sammen fikk de datteren Elisabeth i 1957.

Det komplette Hotel Continental

Tredje generasjons eier, Ellen Brochmann, satte gjennom årene et sterkt preg på hotellet ved flere ombygninger og moderniseringer. I 1960 ble Paviliongen revet, for å gi plass til et nytt 8-etasjers bygg med 88 nye hotellværelser, restaurantene Pavillion og Tivoligrillen, samt en selskapssal til 300 mennesker.

Det komplette Hotel Continental stod altså ferdig 60 år etter at det ble påbegynt. Det hadde blitt bygget i tre omganger og dekket nå hele kvartalet. For sitt engasjement i hotell- og restaurantnæringen ble Ellen Brochmann i 1988 Ridder av 1. klasse i St. Olavs Orden. Hun er den eneste kvinnen med bakgrunn fra hotellnæringen som har denne ordenen.

Fjerde generasjon

I 1985 overtok Ellen og Caspar Brochmanns datter, Elisabeth Caroline Brochmann, ansvaret og ble hotelldirektør. Hun hadde avlagt siviløkonomeksamen fra handelshøyskolen i Sveits, og det var først i begynnelsen av disse studiene at Elisabeth bestemte seg for å overta etter sin mor. Elisabeth skaffet seg også bred erfaring ved å hospitere både i London, i Hamburg og i Lyon.

Elisabeth har vist vilje og evne til å fornye og holde huset ved like. I hennes tid har Hotel Continental blant annet skapt utestedet LIPP (1991), bygget konferansesenter (1995) og re-åpnet Annen Etage i ny drakt (1998). I perioden 2006 til 2018 har Elisabeth sørget for omfattende renovering av hotellrom, Theatercaféen, eventfasilitetene, resepsjonen og lobbybaren.

I løpet av 2018 ble 59 hotellrom og suiter samt resepsjonen totalrenovert. I tillegg åpnet BAR BOMAN i februar 2018 – en helt ny lobbybar og lounge. Kronen på verket ble Continentalsuiten som stod ferdig i april 2019 - en eksklusiv suite over to etasjer på hele 240 kvm. Dette er den største renoveringen i Continentals historie. Som en avslutning på et omfattende prosjekt, åpnet CASBAR i januar 2020 - en ny bar og pizzeria i Olav Vs gate.

Nå er alle 151 hotellrom og suiter totalrenovert i en klassisk moderne stil og hele hotellet fremstår som et eksklusivt femstjerners hotell i verdensklasse. Familietradisjonen lever videre i beste velgående med fjerde generasjons eier, Elisabeth Caroline Brochmann.